Tilannekatsaus Onnensillan tiloihin liittyen

16.3.2023

Hyvinkään Yhdistyksiltä kysellään nyt jatkuvasti Onnensillan tila-asioiden etenemisestä. Liikkeellä on myös paljon erilaisia näkemyksiä ja epäselvyyttä siitä, minkä tahon takana tiloihin liittyvät asiat ovat. Avaamme tässä tiedotteessa lyhyesti tilanteen taustoja ja sitä, mitä meillä on tällä hetkellä tiedossa.

Taustaa: 

Hyvinkään Yhdistykset ry (HyvY) hallinnoi Onnensillan tiloja ja koordinoi sen toimintaa. Yhdistys on toiminut näissä kaupungin omistamissa, 550m2 sisältävissä tiloissa (os. Siltakatu 6, Hyvinkää) yli 16 vuotta. Tiloista on solmittu Hyvinkään kaupungin kanssa 0 €:n vuokrasopimus siten, että Hyvinkään Yhdistykset vastaa kiinteistön kaikista ylläpito- ja huoltokustannuksista (mm. isännöinti, kiinteistönhuolto, ulkoalueiden huolto, lämmitys jne.). Kiinteistön ylläpito- ja huoltokuluista puolet on katettu STEA-rahoituksella, joka on kohdistettu kiinteistökuluihin. Puolet kiinteistökuluista on katettu HyvY.n hallinnoiman Onnensillan yläkerran neljän asunnon vuokratuotoilla. Suoraa rahallista avustusta HyvY ei ole kaupungilta hakenut eikä saanut, vaan toiminta rahoitetaan 100 % STEA-avustuksella.

Tilanne: 

Onnensillan yhdessä vuokra-asunnossa oli tulipalo uudenvuoden päivänä, joka aiheutti yhden vuokra-asunnon tuhoutumisen täysin, kaikkien yläkerran vuokra-asuntojen käyttökiellon sekä vesi- ja savuvahinkoja Onnensillan tilojen puolelle. Kaupunki on ilmoittanut Hyvinkään Yhdistyksille, ettei aio korjata Onnensillan tiloja, sillä tilat vaatisivat myös isoja peruskorjauksia, kuten mm. putkiremontin (kiinteistö on rakennettu v. 1954 eikä peruskorjauksia ole tehty kaupungin toimesta). Kaupunki oli vakuuttanut Onnensillan kiinteistön sen omistajana.

Koska kaupunki ei peruskorjaa tulipalon aiheuttamia vahinkoja, HyvY:n hallitus joutui irtisanomaan vuokralaisten vuokrasopimukset vuoden 2023 alussa. Taloudellisesti HyvY ei kykene kustantamaan Onnensillan kiinteistökuluja ilman vuokratuloja, joten myös kaupungin kanssa tehty vuokrasopimus irtisanottiin puolen vuoden irtisanomisajalla.

Onnettomuudesta aiheutuneet haitat yhdistyksen toiminnalle nykyisissä Onnensillan tiloissa:

Taloudelliset haasteet; kiinteistön ylläpito- ja huoltokuluja ei saada katettua ilman vuokratuloja sekä terveysturvallisuuteen liittyvät asiat: tulipalon aiheuttamat kosteusvahingot ja sen myötä ilmenneet sisäilmaongelmat, yksi työhuone on käyttökelvoton, joten kaikki työntekijät käyttävät samaa, pienehköä työhuonetta.

Tavoite: 

Löytää toiminnalle korvaavat, pitkäaikaiset, riittävän suuret ja esteettömät tilat kaupungin keskustan tuntumasta julkisen liikenteen kulkuyhteyksien varrelta. Tilojen tulee olla yhdistykselle taloudellisesti saavutettavat, joten on välttämätöntä, että tiloja tuetaan kaupungin toimesta STEA-avustuksen lisäksi (joko tarjoamalla kaupungin omistamat tilat maksutta HyvY:n käyttöön tai tukemalla avustusten muodossa yksityiseltä sektorilta vuokrattuja tiloja).